Kako da razlikujemo organski proizvod (povrće i voće) od konvenconalno uzgajane?
Organske poljoprivredne proizvode najčešće  ne možete da razlikujete vizuelno. Cvrljive jabuke i kvrgavo voće je česta zabluda potrošača koju neretko plasiraju i neki poljoprivredni proizvodjači.  Takvi proizvodi uglavnom nemaju veze sa organskim proizvodima već bi se pre moglo reći da su to zapušteni, a u najgorem slučaju i pogrešno tretirani proizvodi ( u pogrešno vreme i/ ili sa pogrešnim pesticidima kao i nadekvatnim dozama).
Organski proizvodi često izgledaju reprezentativno ( veličina, boja) mada to zavisi od mnogih drugih uslova ( sortimenta, prirodnih i klimatskih  uslova itd), a miris i ukus su im često intezivniji  zbog povećanog sadržaja nekih materija kao i zbog korišćenja lokalnih, autohtonih sorti  koje imaju takve karakteristike, a  koje su poželjne u organskoj proizvodnji.
Zbog toga potrošač mora da obrati pažnju na sledeće :Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonskom regulativom proizvođač mora, na vidljivom mesto, a prema Zakonu o organskoj proizvodnji Republike Srbije,  da stavi nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom:

ORGANSKI PROIZVOD

Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Postoje i poljoprivredni proizvodi koji su još uvek u tzv. prelaznom periodu (period konverzije koji obično traje od 2 do 3 godine), ali se već proizvode metodama organske poljoprivredne proizvodnje. Oni još uvek ne mogu da budu označeni kao organski i da se obeleže nacionalnim znakom.
Oni se označavaju:

Ukoliko proizvod nema ovu oznaku već samo prefikse „Bio“, „Eko“ ili „Organsko“, to znači da nije organski proizvod.