Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica” i JKP “Gradske pijace”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, započele su početkom jula 2011. godine projekat „Pijaca organske hrane”  koji za cilj ima promociju organske hrane i organskih proizvođača.


Pijacu organske hrane otvorili su 9.jula 2011. godine Generalni direktor JKP „Gradske pijace“  Dragan Pušara i  g-đa Nada Mišković, Predsednica Nacionalne Asocijacije, na platou ispred pijace u Bloku 44.

Posetioci pijace su iz prve ruke, od predstavnika udruženja “Serbia Organica” i samih proizvođača, dobijali informacije o tome šta je organska proizvodnja, kako na tržištu prepoznati organski proizvod ali i kako doći do organskog sertifikata.

S obzirom na veliko interesovanje građana, tokom vikenda 30. i 31. jula ponovo su se okupli proizvođači iz mnogih gradova u Srbiji. Čak ni loše vreme i  kiša nisu sprečili proizvođače da dođu iz Kikinde, Zrenjanina, Subotice, Barajeva…

Do proleća ove godine, Pijaca organske hrane održavala se svakog drugog vikenda u mesecu, a od aprila 2012. godine, građani Beograda i njihovi gosti, na ovoj lokaciji, mogu da se snabdeju kvalitetnim, organskim proizvodima svakog vikenda u mesecu.

Pijaca organske hrane je  prva pijaca  u Srbiji na kojoj se prodaju isključivo sertifikovani organski proizvodi kao i oni koji su u periodu konverzije, što prodavci dokazuju posedovanjem odgovarajuće dokumentacije.


Molimo organske proizvođače zainteresovane za prodaju na beogradskim pijacama da kontaktiraju Snežanu Ognjenović na 065 855 69 69 ili na snezana.ognjenovic@serbiaorganica.org kako bi na vreme rezervisali tezgu.

Obuka zaposlenih u JKP “Gradske pijace”

Kako je u planu uspostavljanje prodaje organskih proizvoda i na drugim pijacama na teritoriji grada, zaposleni u „Gradskim pijacama” prošli su obuku koju je za njih organizovala „Serbia Organica”.
Tokom obuke polaznici su se upoznali sa potencijalima organske proizvodnje i koliko je ona zastupljena u našoj zemlji, metodama organske proizvodnje, zakonskom regulativom, sertifikacijom i kontrolom prometa organskih proizvoda. Krajnji cilj edukacije bio je obučenost zaposlenih u JKP „Gradske pijace” da prate i kontrolišu ponudu organskih proizvoda na teritoriji grada, tj. da na pijacama i na posebno označenim tezgama, mogu svoje proizvode da prodaju samo proizvođači koji imaju proizvode iz perioda konverzije ili imaju organski sertifikat.
Samim tim će potrošači biti sigurni da je roba koja je izložena na tim tezgama zaista organskog porekla, čime će se ponuda prehrambenih proizvoda na teritoriji grada podići na još viši,  kvalitetniji nivo.

Potpisan protokol o saradnji sa JKP „Gradske pijace“

Saradnja naše dve kuće podignuta je na viši nivo potpisivanjem protokola o saradnji koji su potpisali gospođa Nada Mišković ispred „Serbia Organica”-e i gospodin Predrag Veinović, generalni direktor JKP „Gradske pijace“. Protokol je svečano potpisan tokom trodnevne manifestacije Dani organske hrane koja je održana 8-10.juna 2012. godine.