Prema ekonomskim pokazateljima, danas organska proizvodnja postaje sve značajnija. Trgovina organskim proizvodima u svetu je u posledenje četiri godine porasla sa 23 na 40 milijardi dolara.

Iako se većina organskih proizvoda iz Srbije usmerena ka izvozu na tržište  EU i SAD, na domaćem tržištu postoji veliki razvojni potencijal. Informisanje i edukacija potršača o organskim proizvodima , neophodni su preduslovi za podsticanje tražnje.

Uprkos velikom proizvodnom potencijalu, tržište organskih proizvoda u Srbiji je još uvek nerazvijeno. Ponuda je i dalje ograničena, kako u pogledu raznolikosti tako i dostupnih količina.

Proizvođači nude različite proizvode, ali je većina njih prisutna na tržištu samo u ograničenim količinama i u kratkom periodu u toku sezone.

Informisanje i edukacija  potrošača o prednostima organskih proizvoda, uticaju na zdravlje, kao i izgradnja kredibiliteta u sistem sertifikacije, neophodni su preduslovi za razvoj tržišta organskih proizvoda u Srbiji.

Ipak, da se srpsko tržište organske hrane „budi“ i pokazuje trend rasta vidi se i po tražnji svežeg voća i povrća u većim gradovima u zemlji, gde je potražnja mnogo veća nego ponuda.