Na nepovoljnu opštu sliku poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji utiče mnogo faktora, a najznačajniji su mala površina gazdinstva, visoki troškovi proizvodnje, „svaštarenje“, nedovoljna informisanost o stanju na tržištu, a samim tim neusklađenost izbora biljnih vrsti za gajenje i potražnje, nedostatak standarda kvaliteta i neorganizovanost proizvođača.
S obzirom da je prosečna površina poseda u Srbiji između 2 i 3 h, pred male proizvođače postavlja se pitanje rentabilnosti proizvodnje.
Male površine daju i male prinose, a zarada je slaba i ne zadovoljava potrebe domaćinstva. Pri tome, naši proizvođači sami nabavljaju repromaterijal po nepovoljnim cenama koje utiču na krajnju cenu proizvoda i njihovu nekonkurentnost na tržištu.
Pošto je mali broj njih organizovan u udruženja, proizvođač koji samostalno izlazi na tržište ne može da omoguči kontinuitet u isporuci robe, njenu količinu, a ponekad i kvalitet koje traže veliki trgovački lanci i prerađivači.

Udruživanje i stvaranje asocijacija proizvođača organske hrane ima za cilj veću proizvodnju i zajednički nastup na tržištu.

Prednosti:

  • Ušteda pri nabavci repromaterijala i u proizvodnji;
  • Uštede pri transportu;
  • Uštede pri skladištenju robe;
  • Lakši plasman robe na tržištu;
  • Povoljniji položaj pri dobijanju subvencija i uzimanju kredita.

Udruženja organskih proizvođača:

Terras

Vitas

Zelena mreža Vojvodine

Centar za organsku proizvodnju Selenča

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Centar za organsku proizvodnju Valjevo

Centar za organsku proizvodnju Svilajnac

Centar za organsku proizvodnju Negotin

Udruženje Biobalkan

Udruženje Biorazvoj