Са задовољством вас позивамо на округли сто под називом “Пример добре произвођачке праксе – искуство органског произвођача”који ће Национално удружење „Сербиа органика“ организовати 04.12. у просторијама Привредне коморе Београда, Кнеза Милоша 12, сала на међуспрату, са почетком у 10 часова. Овај догађај се организује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у оквиру пројекта „Подржимо органско“.

На основу свог дугогодишњег искуства у органској производњи у месту Тараш крај Зрењанина г -ђа  Гордана Шокшић ће свима онима  које занима да започну  органску производњу представити своја искуства и упознати присутне са изазовима, али и приликама и могућностима које нуди органска производња у Србији.Биофарма Шокшић се од 2006. године бави производњом великог броја врсти поврћа, воћа као и органских јаја и прави је пример успешног породичног пословања. Газдинство је постигло успешан пласман прозвода па ће упутити присутне и о актуелним могућностима за пласман и трендовима на  домаћем тржишту органских производа.

Србија се још увек не може похвалити двоцифреним растом тржишта, али је евидентно да се потражња и понуда повећавају из године у годину. Према подацима из 2016. тренутно се органска производња спроводи на 14.359 ха, од чега највећу површину обухвата производња житарица, затим воћа.                                                                                                                                                                                                             Вредност извоза органских производа према подацима Управе царина је у 2016. години износила нешто мање од  19 милиона евра. Домаћи мањи произвођачи нису конкурентни на иностраном тржишту, које захтева стабилну испоруку производа у одговараћим количинама, уједначеног квалитета, с једне стране, а са друге стране због недостатка информација о стању и захтевима на страном тржишту и могућим партнерима.

Што се тиче локалног тржишта, укључујући промет на зеленим пијацама, не постоји званична статистика. Искуства малих произвођача су показала да су зелене пијаце од изузетног значаја за мале произвђаче и потребно је радити на њиховој одрживости, али последњих година су значајни канали продаје специјализоване продавнице као и малопродајни објекти већих трговачких ланаца.

Стога је овај округли сто је идеална прилика да се чује глас произвођача и  могућност да поделе своја искуства не само у производњи, већ и у пласману производа и изазовима у тржишној орјентацији.

Изјаве за медије ће се давати од  09.45- 10.00 и од 11.30 – 12.00.